ZATERDAG 23 JUNI FIETSEN VAN CLUB NAAR CLUB ....VOOR JE CLUB !!    DOE MEE: FIETS EN STEUN JE CLUB !! zie de website     

Voetbalvereniging ‘D.O.S. /Nieuwerkerk

Eerst in het voorjaar van 1929 gingen er stemmen op om opnieuw tot de oprichting van een nieuwe voetbalvereniging in Nieuwerkerk aan den IJssel te komen. Als grote voortrekkers hierin moeten we zeker de heren A. Kool en J. Stigter noemen. Op 20 juli 1929 is het dan zover dat de Nieuwerkerkse voetbalvereniging ‘D.O.S.’ wordt opgericht. Het eerste bestuur wordt gevormd door de heren  A. Kool, J. Stigter, P. de Man, L. de Hoog en C. Ames.

Begonnen wordt in de 3e klasse van de G.V.B. (Goudsche Voetbal Bond) Omdat er binnen de G.V.B. al een club uitkomt met de naam ‘D.O.S.’, wordt de naam al snel veranderd in voetbalvereniging ‘Nieuwerkerk‘ Het eerste 1e elftal bestond uit: P. Luijnen, H. Knopperts, P. de Man, H. Compeer, M. Ames, J. Hermus, J. Walraven, J. de Kwaadsteniet, B. Kauffeld, C. de Bruin en P. de Jong.

‘Nieuwerkerk’ speelt een paar jaar in de 3e klasse van de G.V.B. als de club kampioen wordt en promoveert naar de 2e klasse van de G.V.B.

1E BESTUUR

Het eerste bestuur van de Nieuwerkerkse voetbalvereniging 'D.O.S.':
V.l.n.r.: L. de Hoog, J.Stigter, A.Kool, P.de Man en C.de Bruin (die later is toegetreden)
C.Ames ontbreekt op deze foto.

 

 

 

 

 

Het verblijf daarin duurt slecht twee jaar. Na een beslissingswedstrijd tegen C.V.V. Zwervers, die samen met Nieuwerkerk de eerste plaats deelt, is na een 3-1 overwinning de halve promotie een feit. Voor een plaats in de 1e klasse moeten nog twee wedstrijden tegen Lekkerkerk 2 met een gunstig resultaat worden afgesloten. De thuiswedstrijd levert een 3-1 overwinning op; de uitwedstrijd een gelijkspel. Promotie naar de 1e klasse van de G.V.B. is een feit.

EERSTE BUSEen eigen autobus De zaken gaan goed, want in 1933 wordt voor het vervoer naar de uitwedstrijden een eigen autobus - merk T-Fort - aangeschaft voor de prijs van ƒ 200,-. De bus wordt gestald in de houten schuur bij het café van de familie Honkoop. Johannes Kauffeld was onze chauffeur.

Even de bus aanduwen Als de bus vertrok moest er mankracht aan te pas komen om hem over de drempel te duwen. Moest de bus ergens een helling op, dan was uitstappen het parool en moest wederom met vereende mankracht het beoogde doel worden bereikt. Het vervelende was dat de chauffeur soms bij wijze van grap nog een stukje doorreed als de bus boven was. Dan was het rennen naar de bus en kon de reis weer worden voortgezet.

Problemen met het weer Over die autobus is overigens nog meer te doen geweest. Toen ‘Haastrecht 1’ kampioen was geworden, werd het bestuur samen met het eerste elftal uitgenodigd op het kampioensfeest. De reis ging uiteraard met de eigen bus. Gedurende het feest werd het weer steeds slechter. Het was bar en boos toen de terugreis werd ingezet. Tot overmaat van ramp ging onderweg de verlichting het steeds slechter doen. Vlakbij de watertoren van Gouda gaf de verlichting helemaal de geest. Het was aardedonker en de chauffeur kon geen hand voor ogen zien. Ten einde raad waren de inzittenden genoodzaakt om beurten voor de bus uit te lopen om zo de weg te wijzen. Uiteindelijk werd Nieuwerkerk alsnog bereikt, maar vraag niet hoe laat het toen was.

Er op uit met de veewagen Toen de autobus kapot was en niet meer gerepareerd kon worden , bracht de veewagen van de heer E.D. van Vliet uitkomst. Bedekt met een zeil - personen vervoeren in zo’n wagen mocht niet - reisden de spelers naar de uitwedstrijden. Het kwam wel eens voor dat bij winst van Nieuwerkerk de wagen door kwajongens werd bekogeld.

Betaalde trainer Dat de tijden zijn veranderd blijkt ook wel uit het salaris van de trainers. Het salaris dat de eerste trainer van Nieuwerkerk, de heer Bas Flier, ontving voor zijn diensten was niet om over naar huis te schrijven. Midden in de crisistijd kreeg deze man ƒ 2,50 per week. Dit bedrag bestond uit salaris en onkostenvergoeding.

Met emmer en dweil Veel geld was er nodig voor het onderhoud aan het veld aan de Rijskade, o.a. voor het dempen van sloten. Dit geld werd voorgeschoten door de familie Honkoop, waarvoor de vereniging erg dankbaar was. Het bestuur had echter de taak om de eindjes aan elkaar te knopen om deze schuld te kunnen aflossen. Derhalve kon het voorkomen dat de vereniging met verlangen uitkeek naar een thuiswedstrijd welke publiek trok. Met de entree kon dan weer een deel van de lening worden afgelost. Was het in de dagen voor de wedstrijd slecht weer geweest, dan werden met emmer en dweil de plassen van het veld verwijderd, zodat de wedstrijd in ieder geval gespeeld kon worden. Als men dan beloond werd met veel publiek - en als het kon met een overwinning - was iedereen dik tevreden.

Een collecte voor werkloze leden Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van augustus 1936 wordt besloten met drie elftallen de competitie in te gaan. Voorts wordt overeengekomen dat werkloze leden, die geen voetbaluitrusting meer hebben, zich tot de penningmeester kunnen wenden. Laatstgenoemde zal dan een collecte onder de leden houden waardoor weer het nodige aan kleding kan worden aangeschaft.

Loten voor een dubbeltje Teneinde de kas te spekken wil het bestuur begin 1937 een verloting organiseren. Uitvoerig wordt over dit onderwerp beraadslaagd. Tenslotte besluit men een verloting van 500 loten voor de prijs van ƒ 0,10 bij de burgemeester aan te vragen.

De navolgende prijzen worden beschikbaar gesteld: 1e prijs een rooktafel t.w.v. ƒ 7,50 2e prijs een elektrische rijwiellamp t.w.v. ƒ 5,- 3e prijs een kist sigaren (50 stuks) t.w.v. ƒ 2,50

Gekoppeld aan deze verloting wordt besloten een gezellige avond te geven. Daarvoor zal een beroep op de leden worden gedaan om toneelstukjes en voordrachten op te voeren. Aan de voorzitter zal worden gevraagd enkele liederen te maken.

Voor aanvang van dit seizoen is het veld aan de Rijskade op KNVB afmetingen gebracht. Een vooruitziende blik? Misschien, maar een feit was dat er op het veld geen goed voetbal mogelijk was. De breedte bedroeg toen 37 meter en bovendien liep de zijlijn vlak naast de sloot. Het kwam dan ook herhaalde malen voor dat een duel langs de zijlijn eindigde in een potje waterpolo.

Volg ons op TwitterVolg ons op Facebook

De temperatuur in Nieuwerkerk is op dit moment:

Overige links