Grote clubaktie is er ! Doe mee en steun uw club. Ook lotenverkopers kunnen een prijs verdienen !

Historie van v.v. Nieuwerkerk

Het moet in de jaren 1918-1919 geweest zijn dat Nieuwerkerk aan den IJssel voor het eerst kennis maakte met de voetbalsport. Een groep Rotterdammers huurde aan de 's-Gravenweg, halverwege de Kerklaan en de Vijf Boeken, een stuk weiland. Een paar palen in de grond en dat was het dan. Voor zover de informatie betreft werden er geen wedstrijden gespeeld en diende het terrein als oefenveld.

Nieuwerkerkers waren er niet bij betrokken en zij waren er dan ook niet blij mee. Ballen kwamen nu en dan terecht op plaatsen waar dat beslist niet hoorde. Dit 'voetbal' heeft het ook maar enkele jaren volgehouden en is toen ter ziele gegaan.

OUDE FOTO2Staande v. l. n. r.: W. Wijnen (ballenvisser), H. v.d. Ham, P. Luijnen, J. v. Haaften en H. de Graaff (voorzitter). Midden v. l. n. r.: P. de Man, J. Bikker en J. van Luynen. Zittend v. l. n. r.: A. Kortlever, H. Markenstein, C. de Kraay, P. de Jong en F. Looyen.

Nieuwerkerk aan den IJssel bleef echter niet lang zonder voetbal. Er werd een elftal geformeerd welk hoofdzakelijk bestond uit mensen die werkzaam waren bij de glasfabriek 'De Struischvogel'. Onder de naam 'D.O.S.' vond men een stuk grond aan de Rijskade dat als tuin was ingericht. De ene week stonden er nog stokken met bonen, de andere week was het omgetoverd in een provisorisch voetbalveld. Op de antieke foto hiernaast de spelers van het eerste uur. Dit elftal heeft opgehouden te bestaan toen eind jaren '20 glasfabriek 'De Struischvogel' failliet ging.

Inhoudsopgave: